Participanți

Aeroclubul României

Istoria Aeroclubului României are un numitor comun de prestigiu cu Aeroportul Băneasa – George Valentin Bibescu este cel care fonda, în 1920, Aeroclubul Regal al României, în timp ce, în 1912, Liga Aeriană Română, condusă de același principe George Valentin Bibescu, înfiinţa la Băneasa o şcoală de pilotaj pentru piloţi militari, trasând, astfel, nașterea Aeroportului Băneasa. Cu acest grad de rudenie care ne apropie, este firesc să deschidem lista participanților la BIAS 2022 cu această prestigioasă școală de zbor.

Șoimii României sau, cum sunt cunoscuți în întreaga lume, “Hawks of Romania” sunt formația de înaltă acrobație a Aeroclubului României.

Piloții formației încântă publicul de peste 15 ani cu ajutorul celor mai performante avioane - EXTRA 300/330SC.

Fie că evoluează în formație de 5 sau 6 aeronave, fie că evoluează solo, aceștia reușesc să treacă publicul prin zeci de stări și să crească adrenalina oricărui privitor, totul culminând cu manevrele extreme și trecerile la joasă înălțime cu fum alb.

Pe lângă spectacolele aeriene inedite, piloții reprezintă România la campionatele mondiale și europene, obținând adesea clasări pe podiumuri (locul 3 mondial, în anul 2021).

 

Jurgis Kairys

Ce se mai poate spune despre Jurgis Kairys, care n-a lipsit de la nicio ediție BIAS? Știm deja că a iventat mai multe manevre de acrobație aeriană, cum ar fi “Slide Pass” (1992), “Kairys Wheel” (1987), “Small Loop” (1992) şi că a fost primul care a executat cu succes “Cobra” într-un avion cu elice, în 1992. Ar mai fi și faptul că este primul pilot acrobatic care își pilotează aeronava ca pe un elicopter. Știm și despre faimoasele cascadorii de sub podurile râului Neris din Vilnius. S-ar putea să fie mai puțin cunoscut faptul că s-a născut în Siberia, unde părinții lui fuseseră deportați; s-au întors în Lituania când Jurgis avea 6 ani, pasiunea pentru zbor născându-se din contemplația păsărilor și avioanelor utilitare în agricultură. A terminat Academia de Aviație Civilă din Sankt Petersburg, devenind inginer pilot: “Visul de a a fi pilot a fost cel mai mare secret al meu și a surprins pe toată lumea”.

Ținând cont de stilul lui agresiv, preluat azi de majoritatea piloților acrobatici, și gândindu-ne că tocmai a împlinit 70 de ani, suntem extrem de curioși să vedem ce ne-a mai pregătit pentru a XII-a ediție BIAS.